Salut Vizitatorule! Daca vrei sa intri in clubul nostru inregistreaza-te, iar daca esti deja membru atunci acceseaza contul tau.        NOU:  Întrebări   Club
vineri, 29 septembrie 2023
blog


Cursul valutar este anuntat in fiecare zi lucratoare de catre reprezentantii Bancii Nationale ai Romaniei. Acesta este stabilit pe principiul flotarii libere.

Procedura prin care se stabileste cursul valutar

Cursul valutar este stabilit in functie de raportul de cerere si de oferta a monedei nationale pe piata. Cei de la Banca Nationala a Romaniei pot intervene. Astfel, in cazul in care cumpara foarte multi lei, inseamna ca valoarea leului creste pe piata, ceea ce duce la un curs valutar mai mare. In cazul in care nu se intampla acest lucru, cursul scade. In fiecare tara de pe mapamond, cursul valutar se afla intr-o legatura foarte stransa cu mediul de afaceri si cu economia.

O tara cu o economie aflata in crestere, puternica, stabile, va avea intotdeauna o moneda nationala puternica. Putem da exemplu in acest caz Statele Unite ale Americii dar si o tara dezvoltata din Europa, si anume Elvetia.

Alti factori de influenta

Totodata, cursul valutei unui stat este influentat de rata somajului, dar si de mediul politic. Astfel, in caz de instabilitate politica, cursul valutar creste. De exemplu, si in Romania, in perioadele in care au existat remanieri guvernamentale, leul s-a depreciat in fata monedei unice, dar si in fata dolarului american ori a francului elvetian.Totodata, stabilirea cursului este strans legata si de produsul intern brut. Produsul intern brut insumeaza cheltuielile pentru consumul privat si pentru cel din sectorul public, cheltuielile statului, cat si castigurile pe care o tara le aduna din exporturile de marfuri.

Banca Nationala anunta cursul In fiecare dimineata, Banca Nationala a Romaniei anunta un curs valutar de referinta, apoi fiecare banca omerciala isi stabileste propriile valori,insa cu mici fluctuatii fata de cel anuntat de catre reprezentantii Bancii Nationale ai Romaniei (BNR). De aceea nu exista un curs leu-euro, leu-dolar sau leu si alte monede ale altor tari europene sau de pe alte continente la fel in toate bancile.
17.01.2015 16:03  |  Autor: enrique00a  |  Comentarii (0)  |  Permalink

Tags: curs, valutar, evolutie, euro, leu, dolar, lei,
Trimite prin mail Trimite prin mail      |      Comenteaza Insemnare Comenteaza Insemnare      |      Raporteaza Eroare Raporteaza Eroare
Responsabilitatea continutului insemnarilor apartine in exclusivitate autorilor

Adauga comentariul tau:


       doar membrii pot comenta la video. inregistreaza-te sau acceseaza contul tau

Dai Like şi Câştigi! Pregătim un mega Concurs cu Premii. Stai aproape ... Doar pe Facebook ;)