Salut Vizitatorule! Daca vrei sa intri in clubul nostru inregistreaza-te, iar daca esti deja membru atunci acceseaza contul tau.        NOU:  Întrebări   Club
joi, 02 februarie 2023
blog


Scleroza multipla tratament acupunctural si homeopatic

INTRODUCERE

Scleroza multipla este o afectiune a sistemului nervos ( creier si maduva) asociata cu formarea de “cicatrici” ce acopera celulele nervoase.Afectind in special sexul feminin 60%, are o incidenta de 1/1600 locuitori , cu debut intre 20-40 ani ,cind la acesti pacienti se produc pusee inflamatorii ale sistemului nervos ce distrug invelisul de mielina, blocind astfel transmisia impulsului nervos.
Cauze: Cauza exacta a bolii nu se cunoaste .

Au fost luati in calcul o gama imensa de factori : virali, microbieni, de mediu, geografici, stresul ( exemplu stresul emigrarii),poluarea,alimentatia,etc existind totusi o incidenta familiala.

Cauze Genetice : a fost definit complexul interactiv de gene implicate in procesele inflamatorii ale creierului si demielinizare prin studiul encefalomielitei experimentale alergice (EAE), la animale de laborator ca model de validare a Sclerozei Multiple.Au fost identificate mai multe regiuni ce participa la susceptibilitatea spre EAE , ca puternice “candidate” spre dezvoltarea unei Scleroze Multiple, incluzind loci pe cromozomi : 3,6(TCRB),7,15,17(MHC),17 distal de MHC , X ; segmente pe cromozomii 1-5,7-12, si 14-18 ce contin gene modificate.Aceste studii confirma evidenta modificarilor genetice ce dau succeptibilitatea de boala autoimuna demielinizanta determinata in parte genetic.Exista deci un fenotip EAE ce poate fi realizat in diferite incrucisari ale diferitelor combinatii de genotipuri.

Dintre simptomele Sclerozei Multiple mentionez :

1.Extremitati: tremor,lipsa balansului, paralizii ,spasticitate,crampe,dureri sau / si dureri musculare,atrofii,senzatie de amortire , slabiciune ce conduce la mers dificil ezitant uneori in diagonala.

2.Ochi isconfort vizual,miscari rapide ale ochilor,necontrolate,vedre dubla, pierderea vederii de obicei la un ochi.

3.Urinare : incontinenta urinara, nevoi urgente de a urina.

4.Memorie, limbaj : scaderea memoriei, logicii, lipsa abilitatii de generaliza, vorbire dificila, limbaj neinteligibil, depresie.

Aditional putem gasii tulburari de auz,constipatie,prezenta semnelor reflexe BabinsKi pozitive,etc.
Tratament preventiv nu se cunoaste.
Tratament curativ se bazeaza pe: antispastice baclofen,Diazepam),vitamine,imunosupresoare( Ciclofosfamida,Cladribine,Methotrexat,Corticosteroizi,ACTH,imunomodulatoare - Beta interferon (Avonex,Betaseron),Capsone,Vaccinari,Mylora cit si dietoterapie.

Prognosticul este variabil si inprevizibil, fiind considerata o boala cronica , incurabila si progresiv invalidanta cu o durata medie de supravietuire de 35 ani.Evolutia initial buna intre fazele de atac a bolii , dispar progresiv. Gradele de invaliditate variaza in functie de teren si tratament .

Complicatiile sint date de infectii urinare, handicap progresiv, cit si cele date de efectele secundare ale tratamentului alopatic.

Examene paraclinice : EEG,EMG, RMN,Potentiale evocate,Tomografie computerizata,Examenul LCR,Teste sanguine: urinare,tiroidiene,Radigrafii, Calcemia,Natremia,etc.

NECESITATEA LUCRARII

Primele studii si tratamente au inceput in 1820;intre ani 1935 –1950 s-au extins infiintindu-se in SUA Societatea Nationala de Scleroza Multipla ( NMSS), urmate ulterior de alte societati ce au fuzionat formind IFMS.Tot in aceasta perioada incep si primele cercetari experimentale.

Cheltuielile actuale cu proiectul Mielina- “The Myelin Project” ce a debutat in 1998, fiind sustinute de British Trust for The Myelin Project ,Canavan Research Fund si alte organizatii depasind cu mult cei 1,6 milioane dolari alocati ( un deficit de 820.000 $), cuprinzind cercetari experimentale valoroase in domeniul geneticii,imunologiei,implanturilor celulare cerebrale,etc.

Dintre lucrarile interesante din Romania doresc sa mentionez excelenta lucrare a Catedrei de Endocrinologie-UMF “Gr.T.Popa” Iasi - prezentata de Dr.D.D.Branisteanu la actualul congres de Neuro-Endocrinologie de la Curtea de Arges, Mai 2000 : “Imunomodularea in scleroza multipla, actualitati si perspctive” ,cit si activitatea prodigioasa a Dr neurolog Onaca.

Din nefericire in literatura consultata am gasit putine lucrari vizind aplicatiile tratamentelor acupuncturale si homeopatice in aceasta boala cumplita.

Dintre acesti autori Dr.Wu este unul dintre pionerii implicati in recuperarea bolnavului cu scleroza multipla prin acupunctura.

Lipsa fondurilor pentru aceste cercetari, ca si pentru altele de importanta internationala impiedica desfasurarea in conditii normale a monitarizarii si tratamentului pacientului cu scleroza multipla, lucru valabil si la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie Bucuresti.
Elementele ce m-au determinat sa incep studiul au fost urmatoarele:

1.pretul de cost exagerat de mare, pentru pacientii Romani al Beta- interferonului (Avonex, Betaseron,Rebif) : 2 milioane lei/luna cu durata de tratament de 3 ani, deci 72 de milioane lei/cura.

2.rezultatele totusi modeste ale tratamentului cu Avonex, ca si ale altor medicamente, in ceea ce priveste recaderile si prognosticul bolii.

3.efecte secundare redutabile in special in terapia imunosupresoare, cele ale corticoterapiei fiind cunoscute . In literatura am gasit citeva din efectele negative ale Betaseronului: depresie la 3% dintre pacienti, uneori tentative de sinucidere,compromiterea sistemului imunitar prin reactii incrucisate (Thompson si Noseworthy, 1996).

4.lipsa unor cercetari ample in domeniul recuperari prin acupunctura si homeopatie a sclerozei multiple, ca metode combinate pe sindrom.

* Lucrarea reprezinta I- a etapa de selectie a lotului de pacienti tratati prin metodele acupuncturii si homeopatiei, vizind in primul rind ; definirea lotului de studiu al etapei a II-a.

In lotul al II-lea vor fi admisi numai pacientii ce intrunesc normele “Trialului Clinic”,- Normele Schumacher(revizuite de NMSS), in care sint admisi pacienti cu forme definite clinic fiind esclusi cei cu afectari minime sau maxime si cei cu probleme de ordin medical sau psihologic ce interfera evaluarea rezultatelor.

Studiul preliminar prezentat fiind o testare terapeutica initiala, mai ampla decit un studiu pilot, se adreseaza unui singur scop: selectarea pacientilor lotului al II-lea, ce raspund la tratamentul de baza acupunctural si homeopatic ,se permite conform NMSS un grad mai mare de flexibilitate , avinduse in vedere cele 2 aspecte esentiale : lipsa efectelor adverse cit si efectul pozitiv al terapiei.

In etapa a II-a la acest tratament se vor adauga si alte terapii lipsite de efecte adverse

.S-a urmarit in acest studiu monitorizarea pe o perioada cit mai lunga a pacientilor avuti in tratament, selectarea unor grupe omogene in functie de durata a bolii.LOTUL STUDIAT

Am luat in observatie si tratament in perioada 1994 – 2000 un numar de 96 de pacienti ( 86 femei si 10 barbati), cu Scleroza Multipla , diagnosticati de medici specialisti neurologi in diferite spitale din Romania.

Lotul l-am impartit in 2 grupe: martor si tratat atit cu medicatie homeopatica aleasa conform repertorizarii cu repertoarul “Syntesis”, cit si medicatie placebo (homeopatin) cit si electro-acupunctural conform sindroamelor.

La majoritatea din ei am solicitat si controlul medicului specialist neurolog al Centrului National de Acupunctura si Homeopatie Bucuresti, Dr. Andreescu Anca si a Dr .spec.neurolog Chioreanu Cornelia ce prin devotamentul profesional si dorinta generoasa de a ajuta pacientii cu aceasta boala cumplita si au contribuit decisiv la analiza corecta a cazurilor .

In ceea ce priveste investigarea paraclinica a lotului, aceasta este deficitara datorita posibilitatilor financiare reduse ale pacientilor, speram ca in etapa a II-a prin sponsorizare externa , , sa putem efectua un minim decent de investigatii paraclinice la aceasta categorie de pacienti.

MATERIAL SI METODA

Am utilizat cele 2 metode: acupunctura si homeopatia ,deoarece pregatirea profesionala mi-a permis diagnosticul si tratamentul integrat al acestora in sindroamele prezentate de pacientii mei.

Fara a intra in detalii ce vor face obiectul unor prezentari ulterioare, mentionez doar citeva puncte si medicamente homeopatice , utilizate la tratamentul electro-acupunctural: PC 6,PC 8, BL 57, VC 17, VG 4, Vg 15, VG 16, VG 17, VG 20 etc; utilizate pentru Qi-ul stagnant, patologie de glere,etc si Zincum Metallicum,Gelsemium,etc ca remedii homeopatice – plansa cu Hexagrama TA CHUANG.

Pacientii au fost impartiti in 2 loturi (lot martor pacienti 10 si lot in tratament 43 pacienti) prin escluderea pacientilor foarte gravi, cu lipsa de raspuns terapeutic, administrindu-se medicatie homeopatica si tratament electro-acupunctural prin metoda “Over Cross”, studiindu-se efectele clinice ale tratamentului asupra diversilor parametri functionali cum ar fi spasticitatea,lentoarea miscarilor, amertelile,coordonarea dificila, tulburarile de scris si vorbire, vertiul, tremorul, labilitatea psihica, cefaleea, anorexia ,etc - in care lotul tratat se schimba cu cel martor si invers( la care am administrat doar granule neimpregnate de glucoza-Homeopatin pentru efectul placebo).

Functionarea si monitorizarea sistemului de monitorizare tip “ Over Cross” a fost destul de dificila datorita faptului ca multi pacienti sint din provincie (Cluj, Brasov,Giurgiu,Rimnicu Sarat, Ploiesti,etc) , cit si faptului ca la inceputul anului 2000 epidemia de gripa a avut un impact dezastruos la pacientii cu scleroza multipla, in special la lotul martor .

Daca la inceput am luat in tratament toate cazurile de scleroza multipla, indiferent de vechime, ulterior lipsa rezultatelor la cei cu vechime mai mare de 5 ani ,m-au determinat sa restring lotul la 53 de pacienti. Mentionez totusi prezenta unor ameliorari evidente la citeva cazuri din lotul esclus, cit si evolutia foarte buna a unui caz cu o vechime de 18 ani ( pacientul Bogdan din Cluj), pe care am continuat sa-i tratez, fara a-i lua in calculul statistic al lotului II.

Am utilizat module serii de tratament adaptate sindroamelor specifice bolnavilor utilizind metoda stimularii electro-acupuncturale – serii de cite 5-10 sedinte, cit si remediul de constitutie ce mi-a dat satisfactie prin mentinerea rezultatelor bune obtinute in timpul sedintelor de electro-acupunctura.

SINDROAME - monitorizate si tratate la bolnavi cu scleroza multipla .

Patologia pacientului cu scleroza multipla este destul de polimorfa ceea ce ingreuneaza analiza cazului si luarea unei decizii terapeutice.

Dintre sindroamele mai frecvent intilnite as amintii:

1.Qi general scazut : slabiciune extremitati, coordonare dificila ( mers in diagonala), lipsa balansului, incontinenta urinara, vorbire dificila,constipatie, miscari incete,etc.

Qi-ul splinei scazut: generind anorexie cit si simptome de umezeala cu producerea de glere si tipuri de patolgie caracteristice si sclerozei multiple :

PATOLOGIE DE GLERE

1.a- Glere-Umiditate : anorexie

1.b-Glere –Frig : membre reci , agitatie ( buze uscate si limba cu depozit alb).

1.c-Glere –Caldura : fata rosie ,ris exagerat, cefalee, vertij. Vezi agravarea cazurilor de SM in februarie-martie 2000.

1.d –Glere –Qi : senzatie de plenitudine in piept, de umflare in git cu deglutitie dificila, nu poate minca. Stagnarea Qi-ului Ficatului dind labilitatea emotionala si senzatia de nod in git.

1.e –Glere- fluide : fluide in stomac si intestine,plenitudine abdominala, vomismente apoase, lipsa setei ,scaune moi. Puls profund si glisant.

1.f – Glere-fluide in membre : senzatie de greutate in corp, dureri musculare, absenta transpiratiei, lipsa setei, tuse cu expectoratie alba ( limba cu depozit alb, puls strins si incordat).

1.g – Glere –fluide in diafragm: tuse, vertij, expectoratie abundenta, depozit lingual alb, puls incordat – simptome agravate de expunerea la frig.

Stagnarea Qi-ului dind caracterul mobil al durerilor; agitatia mentala si insomnia bolnavilor cu SM fiind date slabiciunea Qi-ului cordului ce nu poate cobori.

Stagnarea Qi- ului ficatului cu aparitia focului dind : cefaleea, emotivitatea si iritabilitatea bolnavului cu scleroza multipla. Prezinta frecvent limba cu margini rosii (corespunzator zonelor ficatului si vezicii biliare; iar cind focul a cuprins loja cord are puncte rosii pe virful limbii ) –aspect intilnit in epidemia de gripa de la inceputul anului 2000 in Romania. Prin suspine pacientul elibereza in torace Qi-ul ficatului blocat.

Desigur intra in discutie si simptome ca : paralizia spastica, tremorul, spasticitatea musculara, vedrea dubla, miscarile rapide ale ochilor, Babinski pozitiv, cefaleea ,risul exagerat ,etc ce sint produse de excesul de vint ce se transforma in foc, uneori prin scaderea periculoasa a INN –ului ficatului sa si a rinichilor ce poate conduce la atacuri de apoplexie complicate cu formarea de glere umede sau uscate.

Ca o paranteza mentionez riscurile prezentate de stress, enervare la persoanele ambitioase,orgolioase , ranchiunoase, constitutional - cu aceasta patologie ce nu-si protejeaza , intretin INN –ul consumindusi inutil Yangul, in special la cei cu functii de conducere exemplu directori de policlinici mediale, spitale.

ANALIZA REZULTATELOR./DISCUTII

S-a efectuat serii de tratamente homeopatice si electro-acupuncturale la inceput tuturor pacientilor ce aveau precizat de medicul sprcialist neurolog diagnosticul de scleroza multipla.

La un numar considerabil de pacienti 72 , rezultatele examenelor tomografice, RMN, punctii LCR,etc se afla la comisiile depensionare medicala ,spitale fiind imposibil de recuperat.

In interpretarea rezultatelor am folosit Scala extinsa a invaliditatii – Kurtze modificata

- Plansa I .

Am gasit la lotul studiat 10 categorii de pacienti , scoruri diferite incepind de la 3 pina la 9 – Plansa II .

Primele 4 grupe ( 53 pacienti) scoruri cuprinse intre 3 si 4,5 , au fost pastrate deoarece la acestia am obtinut rezultate bune sau ameliorari importante pe perioade de luni de zile ( exceptie epidemia de gripa a inceputului de an 2000.

Comparativ cu efectele corticoterapiei – plansa III - tratamentul electro-acupunctural si homeopatic a dat urmatoarele rezultate – plansa IV .

Lotul cu vechime sub 5 ani

-rezultate bune prin cresterea Qi-ului si eliminarea glerelor la 48,96 % ( 47 cazuri ), prin revenirea apetitului, normalizarea aspectului pulsului conform anotimpului, a limbii ( prin disparitia depozitului alb lingual,etc), normalizarea starii emotionale, a agitatiei ,a somnului (facilitarea miscarii de coborire a Qi-ului Cordului ), ameliorarea progresiva a mersului. Scorul a crescut progresiv de la 4,5 la 4 in 3-6 luni contiuniind sa creasca in urmatoarele 12 – 18 luni la 3,5.

Lotul de 6 cazuri sub 1 an ( 6,25%)

– cresterea si rezultatele clinice au fost mai rapide in 3 –6 luni , cu o crestere a scorului de la 3,5 la 3.

Am obtinut prin normalizarea Qi-ului general : eliminarea senzatiei de greutate in membre , imbunatatirea functiilor cognitive , iar prin scaderea yangului ficatului cu reducerea ascensiunii focului si tonifierea INN –ului ficatului si rinichilor : a scrisului, disparitia vertijului, cefaleei .

Prin scaderea vintului – au disparut contractiile rapide ale globilor oculari , spasmele musculare ; pacientilor revenindu-le starea buna psihica si fizica anterioara bolii.

CONCLUZII

Din nefericire aceste tratamente trebuiesc continuate o perioada destul de indelungata pentru ca organismul sa poata elimina cauza principala ce a declansat procesul initial energetico-somatic tradus prin fenomenul demielinizarii .

Medicamentul homeopatic de constitutie se adreseaza predispozitiei genetice spre encefalita alergica , permitind probabil exprimarea genelor sanatoase.Ca si alte boli grave cum ar fi cancerul si in aceasta boala, cauza principala este in softul genetic.

Alaturi de imunomodulare si probabil in viitor terapiile genetice , tratamentele de recuperare prn acupunctura, homeopatie, dietoterapie,fitoterapie , kinetoterapie,etc isi aduc contributia lor pozitiva.

Desigur pentru a putea face o preciere corecta a acestei metode consider necesara o perioada de cel putin 10 de “ liniste “ in ceea ce priveste recaderile si in care pacientul trebuie monitorizat periodic.

Acest studiu ce precede etapa a II, s-a efectuat cu scopul de a se selecta lotul II apt de tratament acupunctural si homeopatic la bolnavii cu scleroza multipla.

Desi rezultatele initiale sint mai bune la pacientii tratati cu corticoterapie, lipsa ulterioara de raspuns ca si aparitia unor complicatii de tip miopatic ( 9 cazuri ), precum si celelalte complicatii grave ale corticoterapiei, fac din aceasta metoda o solutie nedorita.

Lucrarea vine sa umple un gol in domeniul recuperari prin metode naturale lipsite de efecte adverse suplinind lipsea unor studii ample in literatura privind rezultatele tratamentului acupunctural si homeopatic al sclerozei multiple , reprezentind inceputul in acest domeniu pentru continuarea cercetarilor.

Am reusit sa definesc un punct de plecare in acest gen de terapie ce se poate combina ulterior cu alte metode lipsite de efecte adverse cum ar fi dietoterapia sau si imunomodularea.

In arsenalul terapeutic aceasta metoda este necesar sa se impuna ,avind avantajul unui tratament diferentiat pe sindroame, crescind astfel sanse sporite de recuperare, a pacientului cu scleroza multipla.

BIBLIOGRAFIE

Al Sofletea, 1967,Neurologie Clinica, Ed.Medicala. Bucuresti.

Arcadie Petrescu, 1987,Tratamente aplicate in scleroza multipla,Ed.Medicala,Bucuresti.

Alter, M, 1977, Clues to the cause based upon the epidemiology of multiple sclerosi s in Field, E.J (ed) . Multiple Sclerosis. A critical conspectus. Lancaster, MTP Press Ltd, p 35- 81.

q ‘~ Bateson-Koch, C., 1994, Allergies-Disease in disguise. Alive Books, Burnaby.

q ~ Belluzzi, A. et al., 1996, Effect of an enteric-coated fish oil preparation on relapses in Crohn~s Disease. N. Engl. 1. Med., v. 334, p. 1557-1560.

q ~ Benedikz, J., Magnusson, H. and Guomundsson, G., 1994, Multiple Sclerosis in Iceland with observations on the alleged epidemic in the Faroe Islands. Annals of Neurology, v. 36, supplement 2,

q 5175-5179.

q ‘~ Bengtsson, U. et aL, 1996, Non IgE-mediated food allergy. Gut., v. 39, p. 130-135.

q ~ Butkus, S.N. and Mahan, L.KJ, 1986, Food allergies: immunological reactions to food. N. Am. Dietetic Assoc. Cont. Ed., p. 601-608.

q ~ Carter, J.L., 1995, Disease modifying therapies in multiple sclerosis. CNS Drugs, v. 3, p. 99-114.

q ~ Cochrane, C.G. and Kofl7ler, U., 1973, Immune complex disease in experimental animals and man.Adv. Immunology, v. 16, p. 185.

q ~ Compston, A., 1991, Limiting and repairing the damage in multiple sclerosis. Jour. of Neurology,Neurosurgery and Psychiatry, v. 54, p. 945-948.

q Dean, G. and Kurtzke, J., 1971, On the risk of multiple sclerosis according to age at immigration to South Africa. BMJ, v. 3, p. 725-729.

q D.D.Branisteanu, E.Zbranca,R.Bouillon,2000,May,18-20, Neuro-Endocrinology congress,Curtea de Arges,Romania.

q ~ Detre, Z. et al., 1986, Studies on vascular permeability in hypertension: action of anthoeyanosides. Clin. Physiol. Biochem. n. 4, p. 143- 149.

q ~ Dworkin, R.H., Bates, U., Millar, J.H.D. and Paty, D.W., 1984, Linoleic acid and multiple sclerosis: a reanalysis of three double blind trials. Neurology, v. 34, p. 1441-1445.

q ~ Eaton, S.B. and Konner, M., 1985, Paleolithic Nutrition: A consideration of its nature and current implications. New England Journal of Medicine, v. 312, p. 283-289.

q Ebers, G.C., 1996, Genetic epidemiology of multiple sclerosis. Current Opinion in Neurology and Neurosurgery.

q ~‘ Ebers, G., Bulman, D., Sadovnick, A. et al., 1986, A population-based study of MS twins. N. Engl. J. Med., v. 315, p. 1638-1642.

q ‘~ Ebers, 0, Sadovnick, A.D. and Risch, N.J., 1995, A genetic basis for familial aggregation in multiple sclerosis. Nature v. 377, p. 150-15 1.

q ~ Elgert, K.D., 1996, Immunology. John Wiley and Sons, New York, 468 p.

q ~ Elian, M., Nightingale, S. and Dean, G., 1990, Multiple sclerosis among the United Kingdom-born children of immigrants from the Indian subcontinent, Africa, and the West Indies. I Neurol Neurosurg Psychiatry, v. 53, p. 906-911.

q “Gell, P.G.H. and Coombs, RR.A., 1975, Classification of allergic reactions responsible for hypersensitivity and disease. In Clinical Aspects of Immunology, P. Gell, R. Coombs and P. Lachmann (eds.). New York, Blackwell, p. 761-781.

q ~ Gerrard, J,A. and Zaleski, A., 1976, Functional bladder capacities in children with enuresis and recurrent urinary infections. In Clinical Ecology, L. Dickey (ed.). Springfield, Illinois, Charles C. Thomas, p. 224-233.

q “Goldberg, P., Fleming, M.C and Picard, iE.H., 1986, Multiple sclerosis: decreased relapse rate through dietary supplementation with calcium, magnesium and vitamin D. Medical Hypotheses, v. 21, p. 193-200.

q “Graham, J., 1989, Multiple sclerosis - a self-help guide to its management. Healing Arts Press, Rochester, Vermont.

q “ James, P.B., 1982, Evidence for subacute fat embolism as the cause of multiple sclerosis. Lancet, p.

q 380-385.

q ~ Johnson, D., Seeldrayers, P.A. and Weiner, H.L., 1988, The role of mast cells in demyelination I myelin protein are degraded by mast cell proteases and myelin basic protein and P2 can stimulate mast cell degranulation. Brain research, v. 444, p. 195-198.

q “Kermode, A.G., Tofts, P.S., Thompson, A.J. et al., 1990, Heterogeneity of blood-brain barrier changes in multiple sclerosis: an MRI study with gadolinium-DTPA enhancement. Neurology, v. 40, p. 229-235.

q “Kruger, P.G., Bo, L, Myhr, K.M. et al., 1990. Mast cells and multiple sclerosis: a light and electron microscope study of mast cells in multiple sclerosis emphasizing staining procedures. Acta. Neurol. Scand., v. 81, p. 3 1-36.

q “Kruger, P.G. and Nyland, H.I., 1995, The role of mast cells and diet in the onset and maintenance of multiple sclerosis: a hypothesis. Medical Hypotheses, v. 44, p. 66-69.

q ~ Kuroiwa, Y., Shibasaki, H. and Ikeda, M., 1983, Prevalence of MS and north-south gradient in Japan. Neuroepidemiology, v. 2, p. 62-69.

q “Kurtzke, J.F., 1977, Multiple sclerosis from an epidemiological point of view in. Field, E.J. (Ed.), Multiple Sclerosis: A critical conspectus. MTP Press Inc., Lancaster, p. 83-142.

q “Kurtzke, J.F., 1980, Epidemiologic contributions to multiple sclerosis: an overview. Neurology, v. 30, p. 61-79.

q “Kurtzke, J.F., 1995, MS epidemiology worldwide. One view of current status. Acta. Neurol. Scandin., Supplement 161, p. 23-33.

q “Lai, M. et al., 1996, A preliminary study into the sensitivity of disease activity detection by serial

q Lauer, K., 1994, The risk of multiple sclerosis in the USA in relation to sociogeographic features~ a factor analytic study. J. Clin. Epidemiology. v. 47, p. 43-48.

q ~ Lichtenstein, L.M., 1993, Allergy and the immune system. Scientific American, v. 269, p. 117-124.

q ~ MacDougall, R., 1980, My fight against multiple sclerosis. Regenics Inc., Mansfield, Ohio.

q ~‘ Macknin, M.L. et al., 1996, Zinc lozenges shorten duration of common cold. Ann. Intern. Med., v. 125, p. 81-88.

q ~ Malosse, D., Perron, H. and Seigneurin, J.M., 1992, Correlation between milk and dairy productconsumption and multiple sclerosis prevalence, a worldwide study. Neuroepidemiology, v. 11, p. 304-312.

q Thompson,RHS,1975, Unsaturated fatty acids in multiple sclerosis.In Multiple Sclerosis,Research. New York,Elsevier,p 184-197.
25.11.2007 15:30  |  Autor: eforie  |  Comentarii (0)  |  Permalink

Tags:
Trimite prin mail Trimite prin mail      |      Comenteaza Insemnare Comenteaza Insemnare      |      Raporteaza Eroare Raporteaza Eroare
Responsabilitatea continutului insemnarilor apartine in exclusivitate autorilor

Adauga comentariul tau:


       doar membrii pot comenta la video. inregistreaza-te sau acceseaza contul tau

Dai Like şi Câştigi! Pregătim un mega Concurs cu Premii. Stai aproape ... Doar pe Facebook ;)