Utilitatea tratamentelor acupuncturale, homeopate, fitoterapice si dietoterapice in sustinerea starii generale a pacientului canceros
Dr Dumitrescu Ioan
Med spec medicina fizica si recuperare medicala,
Acupuncturist, hoemopat, imunolog
Medicina complementara
Utilitatea tratamentelor acupuncturale, homeopate, fitoterapice si dietoterapice in sustinerea starii generale a pacientului canceros
Rezumat emisiune post TV Good Life Channel – 19.02.2007, ora 18
Moderator / realizator : Dr.Agarici Eugenia, med spec M.G .
1. Se poate utliza medicina complementara la pacientul cu boala canceroasa impreuna cu medicatia alopata si procedurile de iradiere ?
- Da se poate utiliza si personal nu am avut nici un impediment, cele doua metode sunt complementare .Doze de coitostatic distrug cea mai mare populatie de cellule canceroase si medicina complementara ajuta organismul sa supravietuiasca .
2. Care este utilitatea medicinii complementare la pacientul cu boala canceroasa ?
- Este nu numai utila ci sunt convins ca medicina complementara este absolut necesara .
3. Daca a-ti utilizat aceasta medicina complementara, care este beneficial pacientului, din prisma experientei D-vs ?
- Beneficiile sunt numeroase, amintesc numai cateva dintre acestea :
1. pacientului cu boala canceroasa i se administreaza medicatia citostatica .
Medicamentele citostatice au un effect indiscutabil toxic pentru celula hepatica si nu numai .
2. Pentru aceasta la pacientii mei cu boala canceroasa le administrez medicamente homeopate, produse fitoterapice si regim alimentar prin care urmaresc sustinerea celulei hepatice
3. Pacientul canceros in timpul curei de citostatice isi pierde pofta de mancare, cu efectele nedorite asupra starii generale a acestuia .
Utilizand acupunctura am reusit in cateva sedinte sa induc la pacientii cancerosi restabilirea apetitului .
4. Pacientul canceros are dureri mari, uneori aceste dureri sunt refractare la analgeticele uzuale fiind obligat de a abuza de morfina, fortral, etc .
In general cam dupa 10 sedinte de acupunctura durerile scad, facand posibila si scaderea dozelor de analgetice ce suprima durerea sunt mai mici .
5. Pacientul canceros are un status psihologic modificat, prezentand simptome de : anxietate, frica, depresie simptome ce creaza atat medicului currant cat si familiei reale neajunsuri .
Aici medicatia homeopata este utila si necesara pentru ca pacientul sa aiba o stare pshica buna .
6. Procedura iradierii conduce la inducerea de arsuri pe piele secundare acesteia .
Si aici medicatia homeopata si fitoterapica isi are utilitatea diminuand net efectele secundare ale iradierii .
7. La pacientul canceros valorile hemogramei, a probelor hepatice si imunograma sunt modificate .
Medicina complementara utilizata rational isi gaseste aplicabilitatea probate prin faptul ca aceste valori ale hemogramei, imunogramei si probelor hepatice se modifica mai putin sau uneori deloc .
8. Scaderea imunitatii la pacientul cu boala canceroasa este regula sip e langa alte metode de crestere a imunitatii folosite in imunologie, vezi utilizarea lui Corynebaterium parvum inainte de anul 1989, acest produs din nefericire nu se mai produce, eu personal la pacientii mei recomand plante cu rol imunostimulant .
- Am avut satisfactie profesionala cu un tip de ciuperca folsita de altfel si ca aliment in China, pe numele ei stiintific de Ganoderma lucidum .
- Aceasta ciuperca alimentara are pe langa rolul de a creste imunitatea, a scade nivelul de cholesterol si de a creste energia Qi a organismului
- Adica concret pacientul simte ca are mai multa putere si pofta de mancare
- Simbolul acestei ciuperci la chinezi este : cocorul, ceea ce inseamna viata lunga, de aceea este un aliment preferat de chinezi .
- Daca mai adaugam ca sporii din aceasta ciuperca alimentara au efecte reale de oprire a procesului tumoral, adica pot vindeca un cancer, orice comentariu este de prisos .
- Singurul impediment in utilizarea acestor spori fiind pretul de cost ridicat, prohibitive pentru pacienti .
4. Comparativ cu pacientii ce utilizaeaza doar procedura medicinii alopate, la cei ce utilizeaza in paralel si medicina complementara ce diferente a-ti observat ?
- diferente mari : atat ca stare psihica cat si ca stare generala si a examenelor paraclinice .
- Daca pacientul canceros ce utilizeaza doar medicatia alopata, adica citostatice, are o scadere neta a hemogramei, a imunoglobulinelor si o crestere a transaminazelor, la pacientul canceros ce utilizeaza in paralel medicina complementara, modificarile hemogramei si a probelor hepatice sunt reduse ..
- Daca mai luam in calcul si beneficiul asupra starii psihice, pe apetit, somn si durere, putem sustine fara a gresii ca utilizarea medicinaei complementare este indispensabila la pacientl canceros .
-
5. Medicina complementara singura poate vindeca pacientul cu boala canceroasa ?
- In rare cazuri organismul pacientului a gasit resursele de a lupta cu boala si medicatia complementara l-a ajutat sa treaca hopul .
-
6. Si alti medici utilizaeaza medicina complementara pentru a-si ajuta pacientii cu afectiuni canceroase ?
Tot mai multi colegi dand dovada de umanitate, de intelegere pentru suferinta pacientilor lor, cauta prin orice metode sa ii ajute, stfel numarul medicilor ce au urmat la Centrul de Perfectionare a Medicilor, a Minsterului Sanatatii, este de peste 6000 de medici de diferite specialitati .
Procentul cel mai mare de medici ce doresc sa faca cursurile de acupunctura si homeopatie sunt tinerii, ei fiind cei ce in general imbratiseaza noul in medicina si sunt mai optimisti .
7. Utilizati aceleasi metode ca si colegii dumneavoastra ?
Personal folosesc alt algoritm de diagnostic si tratament .
Fiecare pacient are snumite sindroame ca caror manifestare este un anume tip de boala, adica in cazul cancerului, identificarea sindroamelor oblige medical la un anumit tip de medicatie naturista si la un anume regim alimentar .
Practic eu urmaresc vindecarea sindromului, adica a cauzei primare si nu a efectului .
Medicina alopata este buna, in masura in care ea se adreseaza cauzei bolii .
Avantajul mare a medicinei complementare este ca nu are efecte secundare .
8. Ce dificultati intampinati la abordarea unui caz de boala canceroasa ?
- Multe in primul rand legate de posibilitatile financiare ale pacientului de a-si efectua investigatiile necesare, de a-si achizitiona medicamentele naturiste cele mai bune .
- Mi-ar place desigur sa pot utilize si eu la pacientii mei spori de Ganoderma Lucidum, dar pretul de cost nu le permite .
- A doua dificultate este aceea ca nu avem toate plantele si formulele folosite in lume pentru tratamentul cancerului .
- A treia dificultate este legata de ineficienta citostaticului, a formulei respective, sau de aparitia chimiorezistentei celulelor canceroase la citostatic .
- Dup ace ca sunt toxice aceste citostatice, mai exista si riscul sa intoxice organismul degeaba . Testarea chimiosensibilitatii citostaticului este una din marile probleme a oncologiei .
-
9. Ce planuri aveti pentru viitor in acest domeniu ?
- Multe, in primul rand as dorii sa avem in tara toate plantele din China care nu se regasesc in Romania si de care am nevoie sa imi tratez pacientii .
- In al doilea rand mi-as dorii a prepara in Romania, formule de plante asa cum se face in China, unde sunt mii de fabricii .
- Desigur cercetarea stiintifica .
- Nu este un moft cercetarea in domeniul fitoterapiei este o prioritate atat in America, cat si in China .
- Studiile cele mai complete despre Ganoderma le-am gasit la americani .
- Fara cercetarea stiintifica medicina este doar comert si medical devine distribuitorul catre pacient a produsului farmaceutic .
- Medicul trebuie in permanenta sa isi adapteze schema teraputica la pacient sis a respecte axioma : “ nu exista boli ci bolnavi “.
- Fara a gandi la cazul ce il ai de tratat si doar a recomanda ca o masina medicamentul X sau Y caruia I se face reclama, te incarci karmic cu vinovatia ignorantei .
-
10. Ce le recomandati celorlalti colegi ?
Un singur lucru : “ cauta si vei gasii “, adica solutia optima pentru pacientul pe care trebuie sa il tratezi .