In perioadele de canicula in care temperaturile sunt ridicate, suntem sfatuiti sa evitam anumite alimente si sa consumam altele in schimb, pentru a respecta niste reguli alimentare sanatoase si finalizate cu succes. Dupa ce vom vedea ce se evita, vom afla ce sa mancam si cum sa-i adagam gustul preparatelor pentru a le face mai apetisante.
Cand sezonul caniculei bate la usa, schimbarea obiceiurilor noastre alimentare se face aproape invizibil. Temperaturile ridicate impiedica organismul sa produca energie pentru ce incercam sa facem si prin urmare, este important sa stim ce sa mancam si ce sa evitam.
Ce sa eviti
Inainte de a vedea ce este recomandat sa consumati, trebuie sa ne oprim si sa vedem ce anume trebuie sa evitam pentru a ne mentine sanatosi si energici:
-
Alimentele prelucrate: in special in perioadele de canicula, trebuie sa evitati fast-foodurile sau alimentele prelucrate in general, deoarece nu contin ingrediente sanatoase si au o digestie mai lenta.
-
Carnea cu continut de grasimi: in cazul in care bifati optiunea din meniu care contine carne grasa, veti ajunge sa suferiti mai multa caldura, deoarece corpul va avea mai mult de lucru pentru a procesa digestia.
-
Alcoolul: trebuie sa evitati alcoolul, deoarece are efecte adverse asupra sanatatii, in special in perioada de canicula.
-
Cafeaua si ceaiul: desi aceste bauturi sunt pline de antioxidanti, contin si cofeina in exces care poate afecta echilibrul de fluide al organismului in anumite perioade.
-
Bauturi cu zahar: in perioada de canicula, se recomanda sa minti consumul de bauturi acidulate si energizante pe baza de zahar si sa le inlocuiasca cu sucul natural.
Ce sa mananci
-
Fructe si legume: fructele si legumele sunt o baza importanta in meniul de vara. Acestea pot alege intre citrice, precum portocale si grepfrut, si alte legume si leguminoase, precum fasole, soia, brocoli sau praz. Insa nu trebuie sa abuzezi de fructe, deoarece contin zahar.
-
Cereale integrale: produsele din cereale integrale, cum ar fi produsele de panificatie, graul si cerealele de mic dejun sunt alimente excelente din care sa profiti in canicula. Acestea sunt pline de fibre si carbohidrati, care te vor intari si te vor face sa te simti satul pentru mult timp, dar nu va creste in mod excesiv glicemia.
-
Pestele: pestele este un aliment foarte bun si sanatos, deoarece contine multe nutrienti, cum ar fi lipidele "bune", proteine ??si acizi grasi omega-3. Pe de alta parte, este usor de procesat si pot fi preparate multe feluri delicioase si sanatoase in acest sezon.
-
Lactatele: iaurtul, laptele si produsele lactate cu continut scazut de grasimi sunt alimente excelente pentru perioada de canicula. Acestea contin mult calciu si au un indice glicemic scazut, care ne ajuta sa mentinem echilibrul sau.
-
Uleiuri si condimente: uleiurile si condimentele sunt aliatii tai pe timp de canicula, deoarece va pot oferi o multime de potentiale pentru a adauga savoare preparatelor si o multime de beneficii pentru sanatate, intre care cele antiseptice, antinevrjalnice, antimicrobiene si tonice.
Adaugarea gustului si a aromelor
In perioada de canicula, am dori sa mancam ceva scazut de calorii, delicios si sanatos, dar fara a ne simti infometati. Pentru a face acest lucru, e important sa adaugam gust si arome preparatelor noastre.
Iata cateva idei rapide pe care le puteti face pentru a adauga un plus de savoare meniului vostru:
-
Adaugati un ulei cu gust potrivit preparatului: uleiul de masline, uleiul de rapita, uleiul de macadamia si untul de arahide sunt cateva alegeri excelente daca va doriti un plus de gust. Acestea pot fi combinate cu condimente si mirodenii pentru a aseza mai bine deliciul.
-
Condimentati si adaugati aroma: ardeiul iute, oregano, turmeric, chimion sau ierburile de Provence sunt exemple perfecte pentru a adauga arome si condimente preparatelor voastre.