Salut Vizitatorule! Daca vrei sa intri in clubul nostru inregistreaza-te, iar daca esti deja membru atunci acceseaza contul tau.        NOU:  Întrebări   Club
sambata, 03 decembrie 2022
stiri
stiri  stiri   /   Stiri Economice 

Chiriile s-ar putea plati pe termene fixe de cinci ani

  (9 voturi)

   Chiriile s-ar putea plati pe termene fixe de cinci ani
chiriile,plati,termene,fixe,cinci,chiria,proiect,lege
Click aici pentru Galeria Foto   Click aici pentru Galeria Foto (1 foto)
Contractele de inchiriere a locuintelor se vor incheia pe o perioada de 5 ani de zile, afirma Proiectul de Lege a Chiriilor, postat pe site-ul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Proiectul este supus dezbaterii publice si va fi analizat de o companie internationala de consultanta, care va fi stabilita printr-o licitatie organizata de MTCT pe 23 martie 2007.

Proiectul pentru reglementarea raporturilor dintre proprietari si chiriasi face parte dintr-un pachet de 4 legi. Pe langa aceasta, pachetul legislativ mai cuprinde Legea condominiumurilor, Legea implicarii actorilor privati in sectorul locuintelor cu chirie si propunerile de imbunatatire a Legii locuintei 114/1996.

Intregul pachet urmeaza sa fie definitivat pana in luna septembrie, potrivit unor surse din cadrul MTCT.

Informatia pe scurt

• Contractele de inchiriere se vor incheia pe o perioada de cinci ani. Exista si termene mai scurte, pentru proprietari persoane fizice, dar ele trebuie justificate.
• Contractele vor putea fi prelungite, cu acordul partilor, pentru o noua perioada de cinci ani.
• Proiectul se refera la toate locuintele, de stat sau particulare, dar exista si initiative pentru fiecare in parte.
• Contractul poate fi reziliat daca chiriasul nu a achitat chiria pe 3 luni, daca a deteriorat locuinta sau daca nu a platit intretinerea pe trei luni.
• Se va stabili un nivel minim si un nivel maxim al chiriilor pentru locuintele de stat. Cele particulare se vor negocia liber, dar cu cat vor fi mai mari, cu atat se vor impozita mai mult.
• Contractele de inchiriere se pot mosteni, in cazul in care titularul contractului nu a dus la sfarsit perioada de inchiriere (de ex.: daca moare chiriasul, familia, rudele pot mosteni contractul).
• Chiriasul are drept de preemptiune asupra cumpararii locuintei. In plus, daca chiriasul refuza pretul cerut de proprietar, iar proprietarul face o oferta mai avantajoasa altcuiva (adica un pret mai mic sau in conditii mai bune), chiriasul poate plati pretul vanzarii si sa ia el locuinta.
• Proprietarul poate cere mutarea chiriasului, dar cu obligatia de a-i pune la dispozitie o alta locuinta in aceeasi localitate sau intr-o alta localitate cu acordul acestuia.
• Evacuarea chiriasilor va putea fi realizata doar in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile.

Perioada de cinci ani, nivelul chiriei stabilit inainte

Aceasta perioada de cinci ani este stricta in privinta proprietarilor persoane juridice, adica a firmelor. In cazul persoanelor fizice, exista aceasta perioada de cinci ani, dar cu anumite dispense, care trebuiesc precizate inaintea incheierii contractului.

Chiar daca se realizeaza contracte mai scurte, perioada nu trebuie sa fie mai mica de un an - Adranel Costescu, director general in Ministerului TransporturilorAstfel, plecand de la Art 12, in care se spune ca un contract de inchiriere se incheie pentru o durata de 5 ani, la urmatoarele doua alineate se afirma ca acest contract de inchiriere poate fi realizat si pe o perioada mai scurta, dar, atentie, doar daca proprietarul are un motiv “bine determinat”. Iar acest motiv trebuie precizat din momentul semnarii contractului.

Insa, daca acest evenimentul in cauza, motivul respectiv, nu se mai produce, contractul se mentine pentru durata prevazuta de lege. Adica, reintra in acest interval de cinci ani.

Inca un lucru: "chiar daca se realizeaza contracte mai scurte, perioada nu trebuie sa fie mai mica de un an", a declarat, pentru HotNews.ro, Adranel Costescu, director general in Directia de Dezvoltare in Constructii din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Exact institutia care s-a ocupat de elaborarea acestui proiect de lege.

Cuantumul chiriei pe toti cei 5 ani se stabileste in momentul semnarii contractului

Un alt articol din acest proiect de lege vizeaza cuantumul chiriei. In Art. 49, alineatul (1) se spune ca “odata ce s-a convenit prin contractul de inchiriere asupra chiriei, aceasta nu va putea fi modificata decat la termenele si in conditiile stabilite prin contract (...)”. Cu alte cuvinte, scumpirea chiriei trebuie anuntata in termene precise din momentul semnarii contractului.

Nivel de referinta pentru chirii

In Articolul 41, se precizeaza ca nivelul chiriei pentru proprietate privata se fixeaza liber intre parti odata cu incheierea contractului, iar in articolul urmator se spune ca se vor aproba prin decizia consiliului local nivele de referinta a chiriilor. Explicatia ne ofera tot Adranel Cotescu.

Nivelul de referinta, care este un nivel minim, are in vedere locuintele de la stat. Pentru acestea va fi si un nivel maxim. Pentru locuintele private, proprietarul poate cere cat vrea, dar cu cat va lua o chirie mai mare, cu atat va plati un impozit si mai mare - Adranel Costescu, director general in Ministerului TransporturilorAlte prevederi

Alte articole din proiectul de lege mai precizeaza ca acordul poate fi reziliat, la cererea proprietarului, daca chiriasul nu a achitat chiria pe 3 luni, daca a deteriorat locuinta sau daca nu a platit intretinerea pe trei luni.

De asemenea, contractele de inchiriere se pot mosteni, in cazul in care titularul contractului nu a dus la sfarsit perioada de inchiriere (de ex.: daca moare chiriasul, familia, rudele pot mosteni contractul). In plus, chiriasul are drept de preemptiune asupra cumpararii locuintei.

Mai mult chiar, in cazul in care proprietarul vrea sa vanda locuinta, chiriasul este primul care poate sa o cumpere. Totusi, daca chiriasul refuza pretul cerut de proprietar, iar proprietarul face o oferta mai avantajoasa altcuiva (adica un pret mai mic sau in conditii mai bune), chiriasul poate plati acest pret mai avantajos si sa ia el locuinta.

O alta prevedere din proiectul de lege afirma ca proprietarul poate cere mutarea chiriasului, dar cu obligatia de a-i pune la dispozitie o alta locuinta in aceeasi localitate, sau intr-o alta localitate cu acordul acestuia.

Ingerinta nepermisa pe piata libera

Aceasta perioada de 5 ani da cele mai multe batai de cap jucatorilor de pe piata imobliara. Desi Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, ne-a declarat ca se doreste a fi un proiect care sa-l sprijine pe chirias, acest lucru se face in detrimentul proprietarului, potrivit unor analisti imobliari.

Radu Zilisteanu, consultant imobiliar, a precizat, pentru HotNews.ro, ca “asa cum este formulat, proiectul de lege ingradeste dreptul la proprietate. Pentru ca eu, ca proprietar, nu mai pot sa fac ce vreau cu locuinta mea. Daca eu vreau sa inchiriez apartamentul pe o alta perioada, pentru ca asa doresc eu, acest lucru nu va mai fi posibil prin stabilirea acestei perioadede cinci ani”.

Proiectul incurajeaza inchirierea "la negru"

Daca va fi votat in forma actuala, proiectul va incuraja inchierea fara contract, adauga Radu Zilisteanu. Ceea ce va afecta companiile care vor sa inchirieze locuinte, sistemul bancar, industria hoteliera, etc.
"Aceasta masura, de cinci ani, va incuraja inchirierea fara documente legale, la negru", a precizat analistul imobliar.

Industria hoteliera va avea de suferit

In plus, afirma Zilisteanu, vor exista consecinta asupra pietei imobiliare. “Firmele care cumpara case, blocuri, pentru a le inchiria vor fi descurajate sa faca acest lucru. In plus, cei care inchiriaza apartamente pe termen scurt, o zi, o luna, nu vor mai putea face acest lucru.”
Sursa: HotNews.ro    Vineri, 09.03.2007, 02:26 1557 accesari
Trimite prin mail Trimite prin mail      |      Comenteaza Stirea Comenteaza Stirea      |      Raporteaza Eroare Raporteaza Eroare

Cautari asemanatoare:
               

Stiri din cautari relative:
stiri, news, lattest newsPROIECT DE LEGE | Va creste indemnizatia de somaj (662 accesari)
stiri, news, lattest newsChiriile pe litoral - la acelasi nivel ca in 2010, dar cu 30% mai mici decat in 2009 (342 accesari)
stiri, news, lattest newsNoua lege a Sanatatii: Serviciile medicale ieftine se vor plati din buzunarul nostru si medicii nu v (309 accesari)
stiri, news, lattest newsNoul proiect de lege al Ministerului Sanatatii: Parintii care nu isi vaccineaza copiii risca inschis (364 accesari)
stiri, news, lattest newsProiect de lege privind casatoriile intre homosexuali, in Portugalia. (440 accesari)
stiri, news, lattest newsProiect de lege ce ii va supara pe foarte multi dintre romani: Interzis la "pacanele" (458 accesari)
stiri, news, lattest newsPROIECT DE LEGE. Inca o ZI LIBERA pentru romani (466 accesari)
stiri, news, lattest newsPROIECT DE LEGE | Romanii pot avea o zi libera in plus (455 accesari)
stiri, news, lattest newsCat te costa chiria in marile orase din tara. (369 accesari)
stiri, news, lattest newsProiect de lege: Daca in prima instanta un inculpat este achitat, procurorii nu vor mai putea face a (394 accesari)
stiri, news, lattest newsProiect de lege foarte sever al ONG-urilor! 5.000 de lei amenda daca urechezi copilul (331 accesari)
stiri, news, lattest newsVesti proaste pentru fumatori! Proiect de lege pentru interzicerea fumatului in spatii publice inchi (430 accesari)


COMENTARII:

nici un comentariu; fi primul care comenteaza acest eveniment.
Adauga comentariul tau:


       doar membrii pot comenta stirile. inregistreaza-te sau acceseaza contul tau

Dai Like şi Câştigi! Pregătim un mega Concurs cu Premii. Stai aproape ... Doar pe Facebook ;)